marți, 28 februarie 2012

Proiect: Restaurare Magnetofon Rostov 105 - Reducere Zgomot Functionare Transformator.

De aceasta data vreau sa explic un mic truc, cum am scapat de "bazaitul" de functionare specific transformatoarelor. Acest zgomot a devenit insuportabil pe masura ce am lucrat la magnetofon. Am crezut ca trebuie sa montez un alt transformator. Ideea este ca acest zgomot s-a accentuat cu fiecare lucrare la magnetofon, la inceput nu mi-am dat seama de ce, insa dupa ce l-am demontat si am vazut despre ce este vorba... am inteles. Am sa explic mai jos.
Iata cum arata transformatorul:


Infricosator si foarte greu, dupa parerea mea.
In imaginea de mai jos se poate vedea un sistem de strangere, de rigidizare a transformatorului:



Privit de sus, si montat pe magnetofon, tranformatorul cu cele patru suruburi de strangere arata ca in imaginea de mai jos:



Cele patru suruburi se strang cu o forta moderata si se "sigileaza" cu vopsea. Efectul este imediat, zgomotul transformatorului dispare aproape complet. "Bazaitul" a aparut si a devenit puternic datorita faptului ca am manevrat foarte mult magnetofonul pe parcursul lucarilor, l-am intors pe toate fetele, si datorita greutatii foarte mari, transformatorul s-a slabit, permitand tolelor sa vibreze.

sâmbătă, 25 februarie 2012

Proiect: Restaurare Magnetofon Rostov 105 - Modul Control Semnal Audio.

Nu stiu daca am tradus corect denumirea modulului, din Rusa in Engleza ar fi: "Power Control" iar in Romana: "Putere de Control". Acesta afiseaza semnalul audio pe VU-metre si comanda cele doua LED-uri rosii aflate desupra VU-metrelor.
El arata asa cum se vede mai jos:


Dupa refacere:


La final am obtinut functionarea LED-urilor rosii. Acestea nu functionau deloc, unul din firele de legatura era chiar taiat, aparent inentionat. VU-metrele functionau si inante si dupa operatie.

sâmbătă, 18 februarie 2012

Proiect: Restaurare Magnetofon Rostov 105 - Modulul De Stergere Si Premagnetizare A Benzii.

Mai jos sunt imaginile inainte de refacere:


Dupa refacere, modulul arata astfel:


Momentan nu am verificat daca am obtinut efecte notabile, n-am inregistrat inca nimic. Am sa astept operatia finala de regare si etalonare, aici va trebui sa ma documentez si cred ca va trebui sa apelez la ajutor extern, mai ales daca implica un osciloscop, iar banda etalon nu am oricum.

marți, 14 februarie 2012

Proiect: Restaurare Magnetofon Rostov 105 - Modul Intrari Semnal.

Incet, incet ma apropii de final, am ajuns la modulul de control al intrarilor de semnal.
Mai jos se poate vedea modulul asa cum arata el dupa demontare:


Dupa ce a fost refacut, arata astfel:



Urmeaza modulul de stergere si premagnetizare a benzii, nici acesta nu arata prea bine acum.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Proiect: Restaurare Magnetofon Rostov 105 - Restaurare Preamplificator.

OK, am ajuns la partea care influenteaza calitatea semnalului audio, abia acum am ajuns la modulele care odata restaurate ar trebui sa ma duca in zona scopului meu principal: acela de a obtine un sunet placut, curat si complet.
Acum, mai jos, puteti vedea ce am gasit in magnetofon atunci cand am ajuns sa demontez preamplificatorul, pe mine m-a ingrozit imaginea care mi-a aparut in fata ochilor:


Asa ceva nu am mai vazut pana acum, este drept ca nici nu am vazut poate prea multe, dar totusi...
Acum, mai jos, se poate vedea modulul restaurat complet. Inainte sa las imaginile sa vorbeasca, pot sa spun ca sunetul este schimbat in bine, cred ca s-ar putea ca la final sa-mi ating tinta.

vineri, 3 februarie 2012

Proiect: Restaurare Magnetofon Rostov 105 - Modul Control Motoare Tamburi Banda.

Pentru inceput, imaginile "before":



Mai jos urmeaza si imaginile "after":



Dupa refacerea acestui modul comportamentul magnetofonului este diferit: acum deruleaza constant in ambele directii si pentru fiecare comanda in parte (FFWD, REWD, PLAY) functioneaza ambele motoare ale tamburilor, in acest fel banda este in permanenta tensionata.
Mai departe urmeaza chiar blocul de comanda.